Vill du vara med och testa ideer på #pixlapiren?

#Pixlapiren är ett nytt och unikt projekt i Helsingborg. Under de närmaste 8–10 åren lånar staden ut en stor yta på Oslopiren för att ge dig och andra helsingborgare möjlighet att låna en eller flera pixlar för att testa och förverkliga era idéer.

Oslopiren med havet och båtar i bakgrunden.
Väster om Knutpunkten på den yttersta piren ligger Oslopiren där Oslofärjan gick under många år. Sedan färjan slutade gå har platsen legat i dvala och området har blivit ett ingemansland. Redan 2010 bjöd staden tillsammans med fem konstnärer in helsingborgarna till en hägring av hur det framtida Oceanhamnen skulle kunna se ut. Sommaren 2011 bjöd staden in till Folkets hamn där invånarna bland annat fick bada i ett tillfälligt containerbad. 2016 väcktes området till liv igen.

Oslopiren har gett plats för mötesplatsen #pixlapiren som bjuder på både aktiviter och upplevelser. Som skapas av invånarna själva. #pixlapiren kommer att förändras och utvecklas under flera år.

Det här ska bli en mötesplatsplats med nya aktiviteter och upplevelser. Ett allemansland och som helsingborgarna gör till sitt. En plats som förändras och utvecklas under flera år.

#Pixlapiren är ett unikt och tillfälligt projekt. Staden lånar ut ett område under cirka 8–10 år för att ge dig och även föreningar möjlighet att testa och förverkliga små och stora idéer och som inte ryms i staden idag. Och helt ärligt, vi har ingen aning om det kommer att bli en succé eller ett fiasko, men vi vill testa. Vill du vara med? Redan nu finns det helsingborgare som vill bygga en skatepark, måla, grilla korv och odla grönsaker på Oslopiren. Vad vill du göra?

Varför #pixlapiren?

Oslopiren är stor, därför har vi delat in den i ett rutmönster där varje ruta är cirka 10 gånger 10 meter. Det är inte hugget i sten, vi testar oss fram. Tanken är att helsingborgarna får låna en ruta eller pixel för sin aktivitet för en period. Genom att fylla sin ruta bidrar helsingborgarna till att #pixlapiren.

Pixlarna på Oslopiren kommer precis som staden att förändras och variera över tid för att skapa en mix av händelser och utveckling.

Ansök om pengar från Visionsfonden

Du kan ansöka om pengar från Visionsfonden för att förverkliga dina idéer om #pixlapiren. Använd den här e-tjänsten.

#Pixlapiren är en del av H+ projektet

H+ är namnet på det visionära stadsutvecklingsprojektet i Helsingborg. Ett gammalt hamn- och industriområdet ska utvecklas och ge plats åt de fyra stadsdelarna Oceanhamnen, Universitetsområdet, Husarområdet och Gåsebäck. Dessa ska bindas ihop med centrum, Söder och de omkringliggande stadsdelarna.

År 2035 ska det finnas 4 000–5 000 nya bostäder i H+ området samt kontorslokaler, restauranger, service, handel samt mötesplatser både inne och ute. #Pixlapiren är ett av flera spännande delprojekt i stadsutvecklingen.

Mer information

Skicka e-post till pixlapiren@helsingborg.se så berättar vi mer. Vi ses väl på #pixlapiren i sommar?