Brandstationen

Brandstationen i Gåsebäck ska få nytt liv, istället för att rivas. Med sitt centrala och strategiska läge är den ståtliga tegelbyggnaden välplacerad för att lyfta områdena runtomkring. Exakt hur stationens framtid kommer se ut är ännu inte bestämt – men den ser onekligen ljus ut.

Brandstationen i Gåsebäck byggdes 1940 av arkitekten Mogens Mogensen, som också har ritat många andra kända byggnader i Helsingborg. Byggd med Helsingborgstegel och i funkisstil hann den bli nästan 70 år gammal innan den tjänat ut som brandstation 2009.

Nu har brandstationen stått tom i flera år medan man har övervägt hur och om byggnaden ska användas. Länge såg det ut som att den skulle rivas. Men när det visade sig att de tidigare ryktena om fukt och mögel inte hade någon substans togs beslutet att byggnaden skulle utvecklas till något nytt.

Byggnaden har stor potential för att förstärka Gåsebäcks attraktivitet. Det stora, öppna garaget som tidigare huserat brandförsvarets utryckningsfordon kan användas som exempelvis utställningshall, festlokal eller mathall. Rummen ovanför kan användas som samarbetsytor eller för workshops och seminarier och källarvåningen lämpar sig perfekt för replokaler. Det är dock inte bestämt hur byggnaden ska användas.

Utvecklingen av Brandstationen sker, precis som alla andra aktiviteter i Gåsebäck, genom samarbete med invånarna. Detta medskapande innebär en hög nivå av kreativitet och ett organiskt arbetssätt. Därför är ingenting hugget i sten och det finns stora möjligheter att vara med och påverka.

Du kan läsa mer om brandstationens färgrika historia på Resan.

Nyfiken på arkitekten? Du kan läsa mer om Mogens Mogensen i Helsingborgs stads stadslexikon.

Kontaktperson

Om du har synpunkter på arbetet med Brandstationen eller om du vill vara med och arbeta med utvecklingen av byggnaden kan du vända dig till Christina Wideland på christina.wideland@helsingborg.se eller telefon 070-972 83 54.