Brandstationen

Brandstationen i Gåsebäck ska under en tid få nytt liv som kulturell inkubator. Med sitt centrala och strategiska läge är den ståtliga tegelbyggnaden välplacerad för att lyfta områdena runtomkring. Exakt hur stationens framtid kommer se ut är ännu inte bestämt – men den ser onekligen ljus ut.

Brandstationen i Gåsebäck byggdes 1940 av arkitekten Mogens Mogensen, som också har ritat många andra kända byggnader i Helsingborg. Byggd med Helsingborgstegel och i funkisstil hann den bli nästan 70 år gammal innan den tjänat ut som brandstation 2009.

Nu har brandstationen stått tom i flera år medan man har övervägt hur och om byggnaden ska användas. Men väntan är över och det är dags för stationen att inleda nästa kapitel i sin historia – som en kulturell inkubator.

Byggnaden har stor potential för att stärka kulturen i Gåsebäck. Det stora, öppna garaget som tidigare huserat brandförsvarets utryckningsfordon kan användas som utställningshall, festlokal eller mathall. Rummen ovanför kan användas som samarbetsytor eller för workshops och seminarier och källarvåningen lämpar sig perfekt för replokaler.

Utvecklingen av Brandstationen sker, precis som alla andra aktiviteter i Gåsebäck, genom samarbete med invånarna. Detta medskapande innebär en hög nivå av kreativitet och ett organiskt arbetssätt. Exakt hur innehållet i Brandstationen kommer se ut och användas under de kommande åren är ännu inte hugget i sten och det finns stora möjligheter att vara med och påverka.

Kontaktperson

Om du har synpunkter på arbetet med Brandstationen eller om du vill vara med och arbeta med utvecklingen av byggnaden kan du vända dig till Daniel Elgaard, daniel.elgaard@helsingborg.se telefon 073 513 80 60.