Finns det plats för Tjocke Gullberg i Oceanhamnen?

Bild på Tjocke Gullberg

Många helsingborgare har jobbat i Oceanhamnen, området där Helsingborgs nya centrala stadsdel håller på att byggas. Vilka var dessa människor som jobbade i hamnen, vad jobbade de med och vilka minnen har de av området? Om vi samlar in helsingborgarnas minnen, hur kan de användas i den fortsatta planeringen och påverka bilden av området?

Det gamla hamnområdet Oceanhamnen är platsen för Helsingborgs nya stadsdel. Ett hamnmagasin, en hamnkran och konturerna efter en torrdocka är de enda spåren som finns kvar från den gamla hamnen. Tanken är att dessa ska få vara kvar och påminna om platsens historia. Samtidigt finns det många helsingborgare som har minnen från hamnverksamheten i området. Minnen som kan berätta mer om området och kanske leda till innovativ stadsutveckling. För att ta reda på detta inledde Helsingborgs stad och Campus Helsingborg ett samarbete för att genom att involvera helsingborgarna samla in deras minnen. Målet var att utifrån minnena ta fram ett förslag till hur de kan användas i den fortsatta utvecklingen av området.

Ljuset från Lund, Mannekängen, Kaj Raggare, Fettiknuda och Tjocke Gullberg var några av de färgstarka hamnarbetare som spelat huvudroller i de anekdoter och berättelser som helsingborgare delat med sig av. Vi har också  Inga, Birgit och Maggan som drev Ingas café och Anna-Greta och Birgitta som jobbade som tally och vaktmästaren som försökte tjäna en hacka på lite illegal spritförsäljning i hamnmagasinet.

Tjocke Gullberg eller Gullet som han också kallades var en fryntlig man som jobbade som kranförare i just den kranen som står kvar i Oceanhamnen. Han åt gärna och ofta på Ingas café och han var matglad. Eftersom han nog tyckte att det var för långt mellan rasterna hade han gärna proviant med sig upp i kranen. Han sågs ofta äta rå falukorv i kranen när han jobbade.

Här kom lastfartyg från världens alla hörn med frusen fisk, frukt, nötter, bilar av märket Isabella Borg och Volkswagen, kol, koppartackor, Raider och kaffe givetvis! Det var inte ovanligt att det dök upp både kackelackor, ormar och råttor. Ett fartyg var så fullt av råttor att det fick rökas ur innan hamnarbetarna kunde gå in och lossa lasten.

I Oceanhamnen gick också passagerarfärjorna till bland annat Köpenhamn, Travemunde, Grenå och Oslo. Sommartid ringlade sig bilköerna långa med förväntansfulla, trötta och stressade semesterfirare som skulle ner till kontinenten.

Utifrån det här insamlade materialet har ett förslag tagits fram med olika idéer på hur helsingborgarnas minnen kan användas och inspireras i den fortsatta utvecklingen av området. Den historiska insamlingen i Oceanhamnen är ett samverkansprojekt mellan Helsingborgs stad och Campus Helsingborg, lett av Elisabeth Högdahl (institutionen för service management och tjänstevetenskap) och Jessica Engvall (stadsledningsförvaltningen).

Vill du ta del av det insamlade materialet så finns det här https://hplus.helsingborg.se/etapper/oceanhamnen/minnen-fran-oceanhamnen/