Har du sett hur vår nya bro växer fram?

Under natten mellan lördag och söndag den 21 till den 22 november lyftes de två första brodelarna till bron till Oceanhamnen på plats. Tillsammans väger de här brodelarna 80 ton och arbetet krävde millimeterprecision för att allt skulle fall väl ut.

Du kan själv se hur de massiva brodelarna lyfts på plats och svetsas ihop i vår timelapse.

Har du svårt att se filmen? Klicka här för att titta på den på Youtube.

Eftersom brodelarna skulle lyftas på plats över uppmarschområdet till ForSea, där personbilar och gods kör på färjorna, så fick arbetet göras nattetid. Då går färjorna bara en gång i timmen, vilket gav arbetslaget lite extra tid till montaget. Det var ändå tajt och det var ett intensivt arbete som krävdes för att montaget av de två brodelarna skulle lyckas.

I ljuset av stora strålkastare lyftes den första brodelen på plats på det väntande V-formade brostödet.

En stund efter klockan tio på kvällen lyfte två kranar försiktigt upp den första brodelen och placerade den på det väntande brostödet och en temporär plattform i mitten av uppmarschområdet. Den fick manövreras väldigt noga för att landa in rätt. Väl på plats svetsades den fast.

Efter en lyckad montering av den första brodelen kördes den andra delen in och lyftes på plats. Sedan svetsades de två brodelarna ihop.

Det första segmentet av bron, som sträcker sig från parkeringsdäcket vid Helsingborg C bort till sundet, är nu klar.

Lyftet utfördes genom ett tandemlyft med två mobilkranar och en arbetsstyrka  på 14 personer. Det var ett samarbete mellan Forsea, Jinert, Exact, Peab och Stål & Rör. Veckan efter följde cirka 140-160 arbetstimmars jobb för att svetsa samman de två sektionerna. Under vecka 51 började Peab montera fötter till pylonerna som ska hjälpa till att bära upp bron.