Kreativiteten fortsätter sprudla på Pixlapiren

För bara fyra år sedan var Oslopiren ett stort, tomt område som var stängt för helsingborgarna. Man visste knappt ens vad det var. Idag är det en helt annan historia, tack vare Pixlapiren-projektet. Nu är det dags för nästa steg, i samband med H22 och nya grannar i Oceanhamnen.

”Att ta en del av staden i besittning” kan låta ganska kaxigt. Men det är precis vad helsingborgarna får göra ute på Oslopiren idag. För inte så länge sen var det ett avstängt område som få kände till. Då delade staden upp platsen i ”Pixlar”, öppnade upp och lät Helsingborgare driva projekt på dem. Sedan dess har relationen till området förändrats, i samband med att man såg potentialen och började utveckla området. Idén var att låta helsingborgarna vara kreativa och medskapande av sin egen stad.

– När du kommer med den mest konstiga idén så jublar jag, säger Ola Paulsson, projektledare för Pixlapiren, vars ambition är att alltid vara en ja-sägare. Staden ska vara en möjliggörare, men sedan hänger allting på den egna viljan.

Idén viktigare än ytan

Under de senaste fyra åren som Pixlapiren-projektet varit igång, har det visat sig att själva ytan, pixeln, kanske egentligen inte är det viktigaste. Istället handlar det om att invånare kommer med en idé, något man vill skapa, påverka, förändra, eller helt enkelt tycker är roligt. Med den insikten går man nu in i ett nytt skede, i samband med att området så småningom ska bebyggas av annat. Fram till stadsmässan H22  kommer de befintliga lokalerna finnas kvar och tanken är att projektet Pixlapiren ska fortsätta finnas i området även efteråt, fast då på ett annat sätt. Dessutom funderar man på att etablera kreativitet på fler ställen.

– Den här fysiska platsen är ett utropstecken för projektet men sådana utropstecken kan man driva på fler platser i staden, säger Ola Paulsson.

Nya grannar

Nu har Pixlapiren dessutom fått grannar i Oceanhamnen, vilket öppnar upp för nya möjligheter. Förhoppningen är att de som bor i området ska känna att de själva får bestämma och införliva sina drömmar om platsen. Det är just det som är utgångspunkten i det nystartade projektet Citizen Government, att invånarna tar egna beslut och skapar initiativ som utvecklar och formar området. Upplever man till exempel sitt område som otryggt, kan man själv komma med idéer om hur man kan förändra sin stadsdel till det bättre.

– Kom och prata med oss så kan vi tillsammans hitta lösningar, uppmanar Ola Paulsson. Kanske behöver du färg för att måla asfalten så den blir mindre mörk och kuslig? Då löser vi det.

Möten som möjliggör

Att ett område upplevs som otryggt, tror Ola Paulsson till stor del också beror på ryktesspridning där man har hört, snarare än sett någonting. Detta skapar oro som göder grupperingar och fördomar, vilket till slut riskerar att göra områden ännu mer otrygga. Här spelar Pixlapiren en annan viktig roll, enligt Ola.

– Receptet är att låta grupper mötas. Då ser man att grupper som rör sig och beter sig annorlunda än en själv, inte behöver vara farliga. Man kan komma med förslag på vad vi ska göra annorlunda. Vad kan vi tillföra för att just du också ska vilja vara här? Alla är välkomna hit!