Vad är egentligen på gång i Oceanhamnen?

Under den närmsta tiden kommer det hända en hel del i Oceanhamnen. Nya människor och verksamheter ska flytta in, en gammal kran ska få fötter och en ny kanal ska grävas fram. Vi har summerat en del av det som ska hända under hösten och vintern för att ge dig koll.

Kul – men skakigt – med kanal

Runt årsskiftet kommer staden börja skapa den kanal som ska separera Oceanpiren från ”fastlandet” och därmed bli Oceanhamnens första ö. För att skapa kanalen krävs en omfattande spontning (då så kallade sponter – stora stålplankor – slås ner till berggrunden för att hålla jordmassor på plats) som varvas med schaktning (då jordmassor flyttas bort).

Den här processen kommer innebära en period av buller och skakningar under dagtid. Bullernivåer och skakningarna kommer dock kontinuerligt mätas för att säkerställa att de håller sig under skadliga nivåer. Så även om finporslinet börjar skallra i vitrinskåpet kan du vara lugn att väggar och tak inte kommer ta någon skada. Enligt nuvarande tidplan kommer arbetet vara klart i oktober 2021.

Kontorsarbetarna flyttar in

De flesta som jobbar i Oceanhamnen har hittills anlänt till arbetet iförda säkerhetsväst och hjälm, men från och med årsskiftet blir det ändring på det. Då slår nämligen kontorshuset Prisma upp sina portar och Oceanhamnen får sina första kontorsarbetare.

Nya boende på ingång

Framåt årsslutet kommer Brf Oceankajen och Trevågor få nya grannar. Då kommer nämligen de boende i Magnolias hus Ophelias Brygga flytta in! Inflyttningen i Ophelias Brygga sker etappvis, med en första inflyttning i början av december och en andra i slutet av januari/början av februari.

Etapp 3 blir verklighet

När man bygger en stadsdel etappvis kan man aldrig vara helt säker på vad som händer. Visioner blir till planuppdrag som blir till detaljplaner och mycket kan hända längs vägen. Ett utomhusbad kan få vänta in ett badhus och en ö kan pausas i väntan på schaktmassor, till exempel.

Nu ligger detaljplanen för etapp 3 i Oceanhamnen ute på samråd. I etapp 3 ingår bland annat det efterlängtade badhuset, utomhusbadet, ett parkeringshus och ett mobilitetshus.

Den historiska kranen får fötter

Gullbergs kran står som ett monument för den tid då Oceanhamnen var en aktiv hamn. Om du skulle klättra upp i förarsätet hade du kanske fortfarande kunnat ana en svag doft av falukorv från den tid då ”Tjocke Gullberg” arbetade i den. Efter många års trogen tjänst och en lång, välförtjänt semester ska kranen renoveras och flyttas så att den står närmre den gamla torrdockan, som ska bli en park. Och på tal om det…

Torrdockan får blomma ut

Det har länge funnits planer på att göra om den gamla torrdockan i Oceanhamnen till en grönskande park med tillhörande lekplats. Nu planerar staden hur arbetet ska göras i detalj och arbetet kommer troligtvis påbörjas i februari 2021.