En lyckad byggstart på Oceanpiren

Lördagen den 24 mars drog bygget av den nya stadsdelen Oceanhamnen igång på allvar. Istället för det sedvanliga spadtaget anordnades ett event med bland annat VR-modeller, utställning och en jättesmiley hängandes i en lyftkran. Intresset var stort och många helsingborgare tog sig ner till pixlapiren för att delta i en lite annorlunda byggstart.

Den första etappen i byggandet av Oceanhamnen ska ge plats för tre kontorsbyggnader, fyra bostadskvarter, ett torg, en ny park i torrdockan, en kajpromenad och en kanal som skapar den första ön i stadsdelen. Dessutom byggs en S-formad gång- och cykelbro mellan Oceanpiren och Helsingborg C för att öka närheten till centralstationen och centrum. Bron kommer att vara klar i god tid till de första flyttar in i området.

Bilden visar en minibuss som fanns under byggstarten
En buss gav besökarna chansen att komma närmare byggområdet på piren.

Byggstarten för etapp 1 bjöd på en magisk eftermiddag och kväll där besökarna kunde testa, smaka och leka – med graffittikonstnärer, foodtrucks, nycirkusartister, byggare och visionärer. Populärast var utställningen, där besökarna kunde ta del av planerna för den nya stadsdelen både i bildform och med hjälp av VR-teknik. Periodvis var det kö för att besöka den nya stadsdelen med VR-glasögon. Under eftermiddagen gick det också guidade bussturer från Helsingborg C och ut till Oceanpiren, där de modiga också fick möjlighet att åka upp i en kran för att uppleva utsikten från fjärde våningen.

Bilden visar Johan Wester när han ställer frågor i green room
Johan Wester ställde frågor i green room.

Johan Wester drog mycket folk i green room. Han ställde frågor om den nya stadsdelen till byggaktörer, nya invånare och andra som är med och utvecklar stadsdelen. Byggaktörerna i green room var också uppskattade och svarade på många frågor om bostäder. Några helsingborgare skrev bostadskontrakt redan på plats.

Bilden visar fem akrobater som hänger i ringar i luften
Föreställningen Upp! bjöd på hisnande akrobatik.

Kvällen avslutades med den lyckade invigningsföreställningen UPP!, där nycirkusproducenten och artisten Jesper Nikolajeff bjöd på en hisnande uppvisning tillsammans med elva välkända artister. Med andra ord var byggstarten för nya stadsdelen Oceanhamnen en dag full av upplevelser och möten.