- Hem
- Områden
- Oceanhamnen
- Kontorslokaler i Oceanhamnen
Oceanhamnen. Här håller en ny stadsdel på att växa fram vid stadens hamninlopp. En levande stadsdel med bostäder, kontor, restauranger och handel nära vattnet. Här byggs också ett nytt affärsdistrikt, Oceanhamnen Waterfront Business District. 32 000 m2 nya kontor med ett spektakulärt läge vid stadens inlopp, ett stenkast från Helsingborgs centralstation.
Oceanhamnen är första etappen av stadsutvecklingsprojektet H+ i Helsingborg. Fram till år 2035 ska en miljon kvadratmeter gammalt hamn- och industriområde utveckla de fyra stadsdelarna Oceanhamnen, Universitetsområdet, Husarområdet och Gåsebäck och ge plats för 10 000 nya invånare.
Oceanhamnen är först ut och ska bli en stadsdel byggd på öar, med kvaliteter utöver det förväntade. Den industriella hamnen förvandlas till en spännande stadsdel där detaljer från hamnverksamheten stärker områdets karaktär och påminner om områdets historia. Området kompletterar stadskärnan med attraktiva, vattennära bostäder och kontor i spektakulära lägen. Mötesplatser längs kajer, på torg och i parker bidrar till att skapa liv och rörelse i området. En kanal genom piren skapar en första ö i stadsdelen.
Längst ut på piren ges det plats för tre kontorsbyggnader med spännande arkitektur och 32 000 kvadratmeter verksamhetslokaler och service. Vidare byggs fyra bostadskvarter med cirka 340 bostäder på ön. En arkitektonisk gång- och cykelbro förbinder stadsdelen med Helsingborgs centralstation och skapar närhet till centrum. I nästa etapp planeras för ytterligare ett 100-tal bostäder samt en förskola och en park i torrdockan.
Mycket är redan på plats
En av ambitionerna är att knyta ihop stadsdelen Söder med centrum och de nya stadsdelarna Oceanhamnen och Universitetsområdet. Byggnationen av de nya kvarteren – som rymmer hotell, kontor och service – på Konsul Olssons och de nya entréerna till Centralstationen vid Stadsparken har varit strategiska satsningar för att knyta ihop centrum.
På Helsingborgs centralstation pågår ett arbete för att utveckla och modernisera anläggningen. Nyligen färdigställdes de nya kontorslokalerna som ligger ut mot Öresund. Flera arbeten på stationen har genomförts och fler planeras de kommande åren. Bland annat planeras en gång- och cykelbro från centralstationen till den nya stadsdelen Oceanhamnen med syfte att öka närheten och tillgängligheten till centrum.
Hög miljöprofil
Helsingborgs stad har en tydlig ambition att vara ledande inom miljö och hållbarhet. Det märks inte minst genom utmärkelsen Sveriges Miljökommun 2017.
H+ projektet vill vara en förebild för hållbar stadsutveckling. För att kunna uppnå de tydliga ambitionerna inleddes ett arbete som resulterade i att en miljöprofil för H+ togs fram. Utifrån Miljöprofil H+ inledde Helsingborgs stad ett samarbete med Öresundskraft, NSR (Nordvästra Skånes Renhållning) samt NSVA (Nordvästra Vatten och avlopp). Samarbetet ledde fram till ett beslut om att införa ett nytt och unikt avloppssystem. Det övergripande målet är att samla in och använda avfallet som råvara för att producera biogas och växtnäring på ett säkert sätt. Med andra ord kommer systemet att bidra till Helsingborgs stads miljömål för H+ området men också till det klimat- och miljöarbete som bedrivs på nationell nivå.
För att ta hand om de tre olika flödena byggs en ny anläggning på reningsverket. Den nya utvecklingsanläggningen ska vara flexibel och kunna utvecklas med ny teknik och anpassas för framtida krav. Intill den nya utvecklingsanläggningen planeras också ett showroom och testbädden RECO LAB, där forskning och utveckling kommer ske för att göra Oceanhamnen till en hållbar stadsdel.