I Oceanhamnen bygger vi en ny stadsdel med bostäder, kontor, restauranger och handel nära vattnet. Allt byggt med ett tydligt fokus på miljö och hållbarhet.
Ett promenadstråk längs kajerna ska bli en förlängning av stadens centrala kajpromenad, medan en gång- och cykelbro mellan Oceanhamnen och Helsingborg C ska göra det lätt att ta sig mellan Oceanhamnen och centrum.
Oceanhamnen ska bli en stadsdel byggd på öar, med kvaliteter utöver det förväntade. Området kompletterar stadskärnan med attraktiva, vattennära bostäder och kontor. Mötesplatser längs kajer, på torg och i parker bidrar till att skapa liv och rörelse i området.
Den industriella hamnen förvandlas till en spännande stadsdel där detaljer från hamnverksamheten stärker områdets karaktär och påminner om områdets historia.
En stadsdel som rymmer mycket
Oceanhamnen kommer att rymma fyra bostadskvarter med cirka 350 bostäder. Tre kontorsbyggnader med spännande arkitektur på pirspetsen ska ge plats för 32 000 kvadratmeter verksamhetslokaler och service nära vattnet. I området ska det också finnas en kajpromenad, ett torg, en park i torrdockan samt en kanal genom piren där småbåtar kan passera.
Det finns en vision om att skapa en artificiell ö i Oceanbassängen, mellan de två pirerna. Ett slutgiltigt beslut om ön är ännu inte tagen, men möjligheterna utreds av Stadsbyggnadsförvaltningen. Vad gäller höjden på bebyggelsen på ön, kommer man ta hänsyn till att solen ska nå kajpromenaden på Oceanpirens västra sida och bostadsgårdarna. Troligast är att man tillåter en höjd på fem våningar på någon del av ön, men inte hela bebyggelsen.
Skissen visar öns utbredning som den kan bli som störst, då den är begränsad av färjeleden norr om ön, kanalen genom Oceanpiren och att vatten ska kunna rinna runt den. Bild: Karin Kasimir, Helsingborgs stad
I Oceanhamnen skapas helsingborgarnas framtida smultronställen och nya visioner för vad en stad kan innehålla.
Bild: Horizone studio
Hållbar utveckling
Vårt mål i utvecklingen av Oceanhamnen har från början varit att säkerställa en ekonomisk, miljömässig och socialt hållbar stadsutveckling.
Som ett led i detta arbete kommer Oceanhamnen få ett helt nytt och unikt avloppssystem. Det nya systemet samlar in och använder avfallet som råvara för att producera biogas och växtnäring. På sikt hoppas vi att systemet kommer minska utsläppen av miljöpåverkande växthusgaser med 50 procent i området.
Öresundskraft agerar som energisystemarkitekt i H+ projektet och har höga ambitioner. Förhoppningen är att både Oceanhamnen och de omkringliggande stadsdelarna kommer att ha självläkande elnät, möjlighet att överföra el mellan byggnader, och mycket mer.
Visste du att
Oceanhamnen är ett av huvudområdena i stadsmässan H22 – A smarter city, som genomförs i Helsingborg sommaren 2022. Läs mer om H22 här
Det byggs för fullt ute på Oceanpiren. Foto: Lotta Wittinger
Nyfiken på vad som händer i Oceanhamnen?
H+ är ett av de mest ambitiösa stadsutvecklingsprojekten i Helsingborgs historia. Nu växer en helt ny stadsdel fram och det är naturligt att vara nyfiken.
Därför vill vi ge dig tillgång till relevant och pålitlig information om allt som byggs just nu i Oceanhamnen. För att göra det så har vi skapat ett nyhetsbrev som uppdateras regelbundet med innehåll från byggaktörerna själva. Utan onödig och distraherande reklam.
Prenumerera på nyhetsbrevet genom att anmäla dig här:
Kontakt
Om du har synpunkter på arbetet med Oceanhamnen, eller vill veta mer om vad som planeras här, kan du vända dig till projektledare Dennis Kerkhof, dennis.kerkhof@helsingborg.se telefon 042-10 51 19.